COVID-19 Pandemisinde Kadınların Cinsel Yaşam Kalitesinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2024-3
Yayımlanma Tarihi: 2024-12-06 15:27:10.0
Language : İngilizce
Konu : Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği
Number of pages: 88-99
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Amaç: Araştırmanın amacı, COVID-19 pandemisi döneminde 18-65 yaş arası kadınların cinsel yaşam kalitesini incelemektir.

Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda olup 560 kadınla tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında 24 soruluk “bilgi formu” ve “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu (CYKÖ-K)” kullanılmıştır.

Bulgular:  “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu” ortalama puanı 71.57±17.52 olarak bulunmuştur. Kadınların “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu” toplam puanı ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif ve zayıf ilişki, “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu” toplam puanı ile evlilik süresi arasında negatif ve zayıf bir ilişki saptanmıştır. “Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu” toplam puanı ile kontraseptif yöntem kullanımı, COVID-19 tanı durumu, pandeminin ekonomik duruma etkisi, sigara kullanımı ve pandemide romantik ilişkilerdeki değişiklikler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.

Sonuç: Sağlıklı bir cinsel yaşam için risk altında olan kadınların koruyucu önlemler konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Keywords

Abstract

Aim: The purpose of this research is to examine the sexual life quality of women aged 18-65 during the COVID-19 pandemic period.

Methods: The study is of descriptive and cross-sectional designe, completed with 560 women. A 24-question “information form” and the “Sexual Quality of Life-Female (SQOL-F) questionnaire” were used to collect data.

Results: The mean “Sexual Quality of Life-Female” score was found 71.57±17.52. A statistically significant positive and weak correlation was found between “Sexual Quality of Life-Female” total score and age, and a negative and weak correlation was found between “Sexual Quality of Life-Female” total score and duration of marriage. A statistically significant difference was found between “Sexual Quality of Life-Female” total score and the use of contraceptive methods, COVID-19 diagnosis status, pandemic effect on economic situation, cigarette consumption and changes in romantic relationships in the pandemic. 

Conclusion: Women who are at risk for a healthy sexual life should be informed about protective measures.

 

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics